Eden Project unveils new plans for its on-site £8.5m hotel bidding to be off the blocks in 2017

eden-project-hotel

New plans have been submitted for a hotel on site at the Eden Project, which if given the green light could begin works next year.

The new proposal, unveiled to Cornwall Council, would see a £8.5m 109-bedroom hotel constructed, two years after Eden was originally granted planning permission for a hotel in June 2015.

Following advice from hotel experts, a revised design was submitted in May 2016 with additional facilities, but was eventually withdrawn following public comments about the visual impact and scale of the proposal.

Story continues below
Advertisement

Since Eden was opened in 2001, the project has always aspired to having an on-site hotel.

The new plan features prominent timber poles, cladding the outside of its two blocks, but the footprint of the building is comparable to the previously-approved scheme and although the building is taller at the northern end of the design, this is located in a less visible part of the site.

The hotel is designed to support existing projects and partners and also future developments at Eden, as well as provide accommodation for visitors to big events such as the Eden Sessions series of summer concerts.

It would have classrooms in it to support Eden’s educational programmes, including its apprenticeship scheme and degree-level courses.

If the plans are approved, Eden would like to start construction in late 2017 and open the hotel in April 2018.

Eden executive director David Harland said: “We have always aspired to have a hotel at Eden and this is the culmination of years of work towards that aim.

“We feel that hotel accommodation at Eden would not only give an attractive option to our day visitors, but also increases Eden’s appeal as a venue for weddings, conferences and events. This is part of our plan to enhance the year-round sustainability of Eden’s business.”

Harland added: “The hotel would be a striking building, built to high environmental standards. We are very pleased with this design and are grateful to our neighbours for their input into the plans, helping us ensure the building has minimal impact on the surrounding environment.”

Authors

*

Related posts

Top